Kymen Talopalvelu Oy
Kiinteistönhuoltoa & siivousta

Kuka on vastuussa mistäkin korjauksesta?

YLEISTÄ

Yleisiä vastuunjako-ohjeita noudatetaan sellaisenaan useimmissa taloyhtiöissä. Joissakin taloyhtiöissä voi kuitenkin olla päätetty poiketa joissakin kohti yleisistä ohjeista. Mikäli poikkeamia on, saat selville sen kysymällä taloyhtiösi hallitukselta tai isännöitsijältä.

RAKENTEET
Katto, lattia ja seinät kuuluvat taloyhtiön vastuulle. Tämä käsittää mm. painumat rakenteissa, kosteiden tilojen vesieristykset sekä lämmöneristeet. Sisäseinissä kuitenkin maalaukset, tapetoinnit ja rappaukset ovat osakkeen omistajan vastuualueella. Huoneistokohtaisissa parvekkeissa maalaukset ovat yhtiön vastuulla niiltä osin, kuin pinnat on näkyvissä julkisivussa (ulkoa katsottaessa).

OVET
Huoneistojen ulko-ovet (myös postiluukut, nimikilvet ja lukot) sekä parvekkeen uloin ovi kuuluvat taloyhtiön vastuulle.Ulko-oven soittokello kuuluu taloyhtiön vastuulle, mutta mahdollisen ovipuhelimen huoneistonsisäpuoliset osat kuten luuri ja laite kuuluvat osakkeen omistajan vastuulle.  Kaikki sisäovet kuuluvat osakkeen omistajalle. Mikäli huoneiston ulko-ovessa on turvalukko, kuuluu se osakkeen omistajan vastuulle. Ovien tiivisteet kuuluvat myös osakkeen omistajan vastuulle.

IKKUNAT
Uloimmaiset ikkunat karmeineen ovat taloyhtiön vastuulla, sisemmät ikkunat taas kuuluvat osakkeen omistajan vastuulle. Karmien ja puitteiden kohdalla tulee ottaa huomioon mm. huoltomaalaus ja lahovikojen ehkäisy. Ikkunoiden aukipitolaitteet sekä tuuletusluukut kuuluvat kokonaisuudessaan osakkeen omistajan vastuulle samoin kuin sälekaihtimet ja tiivisteet yms.

VESIKALUSTEET
Osakkeen omistajan vastuulla ovat mm. kylpyamme, käsienpesulavuaari, tiskipöytä, kaikki letkut, liitäntäputket ja käsisuihkut kuten myös lattiakaivojen puhdistus. Taloyhtiö taas vastaa mm. WC-istuimesta ja sen laitteista, vesihanoista, putkistojen toimivuudesta ja viemäröinneistä. Lattiakaivo ritiläkansineen on myös taloyhtiön vastuualuetta. Myös lämmityspatterit termostaatteineen sekä lämminvesivaraajat ovat taloyhtiön vastuulla.

ILMASTOINTI
Raitisilmaventtiilien korjaus kuuluu taloyhtiölle, mutta niiden puhtaanapito osakkeen omistajalle. Mahdolliset ilmastointiin liittyvät suodattimet kuuluvat osakkeen omistajalle, mikäli ne sijaitsevat huoneiston sisäpuolella tai ovat sisäpuolelta vaihdettavissa, muutoin taloyhtiölle. Liesituuletin ja sen toimivuus kuuluu taloyhtiön vastuulle, mutta sen kaikki suodattimet (paitsi metalliset) ja niiden uusimiset tai puhdistamiset kuuluvat osakkeen omistajan vastuulle. Liesituulettimen valokytkin ja valaisin kuuluvat osakkeen omistajan vastuulle. Omalla puhaltimella varustettu huoneistokohtainen liesituuletin kuuluu kokonaisuudessaan osakkeen omistajan vastuulle.

SÄHKÖLAITTEET
Kaikki huoneiston sisällä olevat sähkölaitteet, valaisimet ja sulakkeet kuuluvat osakkeen omistajan vastuulle. Taloyhtiö vastaa johdotuksista, huoneiston sähkökeskuksesta sekä myös sähkölämmittimistä mukaanlukien lattialämmitykset. Kytkimet ja pistorasiat kuuluvat myös taloyhtiön vastuulle.

MUUTA
Huoneistokohtaiset palovaroittimet ovat osakeen omistajan vastuualuetta.